Komerčné DVB-T vysielanie sa začne koncom tohto roka

24.09.2009 Celý región

Bratislava 24. septembra (TASR) - Podľa právoplatných povolení na prenos televíznej programovej služby v štandarde DVB-T, ktoré Telekomunikačný úrad (TÚ) SR vydal spoločnosti Towercom, a. s. , je držiteľ povolení ...
Signál v tom čase pokryje 79,7 % obyvateľstva.

K 31. marcu 2010 bude pokrytie 89,4 % obyvateľstva Slovenskej republiky. Druhý multiplex a verejnoprávny multiplex budú v komerčnej prevádzke 30. júna 2010. Držiteľ povolení zabezpečí podporu štátnej informačnej kampani a pred spustením siete do komerčnej prevádzky spustí komunikačno-produktovú kampaň. Povolenia nadobudli právoplatnosť 23. septembra 2009.

Držiteľ povolenia pred termínom uvedenia siete prvého multiplexu do komerčnej prevádzky spustí informačno-produktovú kampaň, ktorej cieľom bude poskytnúť informácie o termínoch spustenia digitálneho, vypnutia analógového televízneho terestriálneho vysielania, o konkrétnej ponuke set - top boxov, miestach ich distribúcie a zaväzuje sa podporovať záujem verejnosti o rýchly prechod z analógového televízneho terestriálneho vysielania na digitálne televízne terestriálne vysielanie. Towercom, a.s. , počas prechodu na digitálne televízne terestriálne vysielanie umožní v prípade straty príjmu signálu alternatívny príjem televízneho vysielania pre všetkých koncových užívateľov na dotknutom území prostredníctvom satelitnej služby až do úplného vypnutia analógového televízneho terestriálneho vysielania.

K 31. decembru 2012 poskytne minimálne tieto služby: EPG (elektronický programový sprievodca), MHP (e-government, on-line nakupovanie), OTA SW aktualizácia. Towercom, a.s. , je povinný uhradiť jednorazovú úhradu za vymedzenie frekvencií pre 1. multiplex 600.200 eur (18,081 milióna Sk), za 2. multiplex 2.000.200 eur (60,285 milióna Sk) a za verejnoprávny multiplex 1.000.200 eur (30,132 milióna Sk) do 14 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutí (povolení).

Dňa 9. septembra 2009 TÚ SR vydal 35 povolení spoločnosti Towercom, a.s. , ktorá je víťazom výberových konaní na prevádzkovateľa digitálneho terestriálneho televízneho vysielania (DVB-T). Súčasťou povolení sú relevantné údaje a informácie obsiahnuté vo víťaznej ponuke, ktoré na seba ako záväzky prevzal víťaz výberových konaní.

TASR o tom informoval hovorca TÚ SR Roman Vavro.
 

Vyberte región